Benefiti hladno cijeđenih sokova

Sve više nam je dostupan izbor hladno cijeđenih sokova. Međutim, zapitate li se, da li su ovi sokovi zaista tako zdravi? Hajde da zajedno odgonetnemo!

Hladno cijeđeni sokovi ne zadrže prezervative, aditive, niti vještačke boje i šećere. U sebi sadrže visoku koncentraciju antioksidanata, vitamina i minerala što podiže imunitet, pomaže detoksikaciju i poboljšavaju probavu.

Šta znači hladno cijeđeni sok?

Hladno cijeđenje je poseban proces koji omogućava zadržavanje vitamina, minerala i enzima kojih nema u regularnim sokovima. Ukoliko bismo pribjegli zagrijavanju i oksidaciji, ne bismo mogli sačuvati nutritivni sadržaj voća.

Šta to znači? Znači da konzumacijom hladno cijeđenih sokova možete uživati, utažiti žeđ i učiniti veliku uslugu svome tijelu. A, ako je to redovna konzumacija, imuni sistem će ojačati, tijelo doživjeti detoks, a pH nivo u tijelu izbalansirati.

Kako da znam da li unosim što mi treba?

Nekada je teško unijeti veliku količinu različitog voća, stoga konzumacija ovakvih sokova uz izbalansiranu ishranu, može da doprinese cjelokupnom zdravlju. Naročito ako su to kombinacije koje međusobno pojačavaju efekte nutrijenata.

Iako je najbolje ukoliko sokove možete da cijedite kod kuće i pijete odmah, provjereni tehnološki procesi obrade omogućavaju da isti broj nutrijenata zadržimo i u pakovanim sokovima. Neke od kombinacija za cijeđenje kod kuće su jabuka, cvekla, limun i mrkva; jabuka, celer, kivi i đumbir ili ananas, narandža i jabuka.

Ovisno o potrebi koju imate i stanju koje želite tretirati, potrebno je istražiti sadržinu nutrijenata u namirnicama koje koristite – anemija, probava, pritisak ili generalno podizanje imuniteta.

Tako je, naprimjer, sok od nara odličan za upalna stanja, smanjenje stresa zbog antioksidanata i urinarne infekcije; sok od jabuke pomaže u rehidraciji organizma, prevenira nakupljanje lošeg holesterola i podržava moždane funkcije i koncentraciju; dok sok od bobičastog voća štiti od oksidativnog stresa, obiluje vitaminom C, vlaknima i folatima i potpomaže funkciju imuniteta.

Stoga, kombinacije voća su odlične ukoliko želite tretirati više stanja. Pa za rehidraciju usljed dojenja ili isrcpljenosti koju je uzrokovao stomačni virus, nadoknadu željeza i dodatna vlakna birajte kombinaciju jabuke, aronije i bobičastog voća kakva je Maksuz Čista šestica.

Ne treba zaboraviti: raznovrsna prehrana u skladu sa sezonom i vlastitim potrebama je najbolja baza za vitalnost i energičnost tokom cijelog dana. A ako uz to dodamo i prirodne dodatke imunitetu, možemo da opušteno priglimo sva godišnja doba.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med...

Zašto je poseban med medljikovac?

Zašto je poseban med medljikovac?

Jeste li znali da postoji vrsta meda koja ne potiče od nektara nego od medne rose? Zvuči pomalo bajkovito, ali istina je. U posebnim klimatskim...

Kako odabrati savršen poklon?

Kako odabrati savršen poklon?

Onoliko koliko volimo da poklanjamo, toliko nam izbor poklona može zadati glavobolju. Hajde da vam pomognemo kako odabrati savršen poklon sa...