Brojsov čaj: kako se pravi i čemu služi

Kasna jesen i zima traže dodatne načine da podižemo imunitet i koristimo benefite iz prirodnih resursa. Čajevi su ponekad zanemareni u tom segmentu, a mi vam donosimo jednu kombinaciju čajeva koji su sa našeg podneblja i imaju brojne dobrobiti.

Rudolf Brojs (Breuss) je bio austrijski stručnjak koji je istraživao liječenje na prirodnoj bazi (tzv. alternativna medicina). Naročito je zagovarao tretiranje raka alternativnim metodama. Najpoznatiji je po svojim metodama gdje se konzumira soka od povrća i biljni čaj tokom 42 dana kao dio izlječenja raka, a o tome je napisao i knjigu. Iako postoje i oprečni stavovi, medicinska osporavanja, te su se čak izdata i zvanična saopćenja da ovo nije naučno utemeljena metoda koja je dokazana da djeluje na rak, milioni ljudi su ipak isprobali ovu metodu.

Ovaj put nećemo pričati o sokovima od povrća i sirovoj ishrani, nego o blagotvornom učinku Brojsovog čaja. Ovaj čaj se pravi kombiniranjem četiri ljekovite i za naše podneblje, uobičajene biljke. To su kadulja (žalfija), matičnjak (melisa), nana (menta) i kantarion.

Ritual pravljenja čaja

Iako žalfiju najčešće ‘grgljamo’ da izliječimo bolno grlo, ovdje u kombinaciji gubi svoju žestinu i blagotvorno djeluje na probavni sistem i jetru.

Za matičnjak je već poznato da djeluje umirujuće, ali i da pomaže čišćenju krvnih sudova (mi smo ga čak ukombinovali i u sok).

Nana je jedan od najčešće konzumiranih čajeva i često je nalazimo u žbunovima ispred kuća. Ne preporučuje se da ga konzumiraju dojilje, jer smanjuje količinu mlijeka. Odlična je kod stomačnih tegoba.

Kantarion najpopularniji u kombinaciji s uljem koji blagotvorno djeluje na rane i opekotine. Ali on odlično djeluje i na unutrašnjost organizma, zbog jačanja imuniteta.

Kako se priprema Brojsov čaj

U pola litra vode, dodati jednu kašiku kadulje i pustiti da ključa tri minute. Potom skinuti sa šporeta i dodati po prstohvat nane, matičnjaka i kantariona. Poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Preporučeno je da ovu količinu osoba dnevno pije u dva navrata – šolju ujutro i šolju navečer. Najbolje je konzumirati prije obroka.

Mi vam ispod ostavljamo linkove do ovih čajeva kako biste mogli napraviti svoju kombinaciju.

A ukoliko i ne budete slijedili baš ovaj recept, ne zaboravite da čajeve možete kombinovati i po vlastitom nahođenju, uz prethodnu konsultaciju uticaja na organizam. Kombinovanjem možete otkriti nove okuse, savršen ćejf za zimske večeri.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med...

Zašto je poseban med medljikovac?

Zašto je poseban med medljikovac?

Jeste li znali da postoji vrsta meda koja ne potiče od nektara nego od medne rose? Zvuči pomalo bajkovito, ali istina je. U posebnim klimatskim...

Kako odabrati savršen poklon?

Kako odabrati savršen poklon?

Onoliko koliko volimo da poklanjamo, toliko nam izbor poklona može zadati glavobolju. Hajde da vam pomognemo kako odabrati savršen poklon sa...