Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju.

Med dodaje posebnu notu jelima i delikatnost u sve u što se dodaje – od medenjaka do dresinga za salatu. 

KAKO ZAMIJENITI ŠEĆER MEDOM?

Med može zamijeniti šećer u skoro svim jelima, međutim važno je znati da će uticati i na teksturu. Stoga, možete da jednu šolju šećera zamijenite sa dvije kašike manje od jedne šolje meda, tome dodate četvrtinu kašičice sode te umanjite tečnost u ostatku recepta za tri kašike. Čini se kao viša matematika? Ali ovim postupkom možete dobiti novo iskustvo jela za koje ste možda do sada mislili da je i dosadno! Na ovaj način, svakom kolaču možete dati potpuno novi identitet.

MED U MARINADAMA

Osim u kolačima, med služi kao odlična marinada, naročito za piletinu. Enzimi meda omekšavaju meso. Brza varijanta marinade koja uvijek pali je da pomiješate jednake omjere meda i kisele tečnosti, poput sirćeta ili soka cijeđene narandže– naprimjer četvrtinu šolje, te tome dodate dvije kašike soja sosa, zgnječeno čehno bijelog luka i pola kašičice naribane korice narandže ili đumbira. Kada to dobro izmiješate, dobro utrljajte u meso i ostavite da odstoji u frižideru barem pola sata prije kuhanja.

MED KAO DRESING

Još jedna slana varijanta korištenja meda je kao preliv za salatu. Slatkoća meda dodatno pojačava okus salate, dodajući dubinu i kompleksnost u okus zelenog lišća. Također, pomaže u balansiranju okusa sa ostalim sastjcima. Ovdje se potpuno možete igrati sa okusima – med, senf, sok limunamaslinovo ulje kao i sa sastojcima salate. 

MED KAO ZAČIN GRICKALICAMA

Sumnjamo da ga odveć ne stavljate u smoothije, ali da li ste ikada med miješali sa orašastim plodovima i pekli ih tako? Evo ideje da kreirate grickalice sa vlastitim pečatom. Dvije šolje orašastih plodova po želji uvaljajte u smjesu od dvije kašike meda, kašike otopljenog putera i prstohvata soli. Možete dodati i začine poput cimeta, čilija ili granuliranog bijelog luka. Poredajte na papir za pečenje i sušite u rerni na 160 stepeni dok ne dobiju lijepu, zlatnu boju.

PRAZNICI NE MOGU BEZ MEDENJAKA, A MEDENJACI NE MOGU BEZ MEDA

I na kraju ne zaboravite na medenjake i sve suhe kolače na bazi meda. Standardni omjer za puteraste keksiće je 1 udio putera:1udio šećera:1udio jaja:2 udjela brašna. S obzirom na vlažnost meda, držite se one formule sa početka, tako da smanjite omjer meda i povećate količinu brašna, te se igrate sa dodacima – začin za medenjake, cimet, đumbir, itd. Pecite na 160 stepeni 10-12 minuta.

Ove godine, praznici mogu da budu baš medeni! 

Možda vam se svidi

Zašto je poseban med medljikovac?

Zašto je poseban med medljikovac?

Jeste li znali da postoji vrsta meda koja ne potiče od nektara nego od medne rose? Zvuči pomalo bajkovito, ali istina je. U posebnim klimatskim...

Kako odabrati savršen poklon?

Kako odabrati savršen poklon?

Onoliko koliko volimo da poklanjamo, toliko nam izbor poklona može zadati glavobolju. Hajde da vam pomognemo kako odabrati savršen poklon sa...