Kako odabrati savršen poklon?

Onoliko koliko volimo da poklanjamo, toliko nam izbor poklona može zadati glavobolju. Hajde da vam pomognemo kako odabrati savršen poklon sa nekoliko korisnih savjeta. Nazovimo ovo Crash course Umijeće poklanjanja 101.

Zamislite situaciju: jutro je, ustajete, i još vam se misli nisu razbistrile. Birate šolju i okus čaja koji ćete odabrati. Odjednom sjetite se da ste svaku šolju i svaki čaj dobili od druge osobe i to više nije samo odabir šolje. To je sada biranje s kojom dragom osobom imaginarno ovog jutra pijete čaj. Koji okus čaja će vas zauvijek podsjećati na nju.

ASOCIJACIJA NA EMOCIJU

Kada razmišljate o poklonima, razmišljajte upravo na taj način. Želite izazvati emociju osobi i kada vas nema. Stoga, ukratko: poklanjajte praktične stvari, sa značenjem, koji rješavaju probleme i od kojih je lahko imati korist.

NE POKLANJAJTE NEUPOTREBLJIVE PREDMETE

Nemojte im poklanjati stvari koje će sakupljati prašinu. Najveća zabluda je da imanje više stvari ljude čini sretnijima. Sreća ne dolazi od nagomilavanja pozitivnog. Sreća dolazi usljed uklanjanja negativnog. Stoga – pronađite problem kojeg imaju i riješite ga svojom darežljivošću. Možda je to nedostatak vremena u kojem često pribjegnu nezdravim navikama – poklonite im hranjive stvari za doručak poput hurma-krema ili Čiste šestice; problem sa anemijom (Imuno pekmez ili med sa koprivom) ili prevelika konzumacija kafe (pa im poklonite čaj bez kofeina). Ako imate značajniji budžet, za početak dobrih navika odlična je opcija kupiti i sokovnik uz koji ćete pokloniti puuuuuuuuno voća.

NE STAVLJAJTE IH PRED DODATNE PROBLEME ODLUČIVANJA

Ne stvarajte im još više problema. Ponekad ljudi ne vole da imaju previše izbora, tako da im ‘poklon-vaučeri’ znaju samo dodati anksioznost na njihovu neodlučnost. Ako pak želite pokloniti iskustvo, onda se pobrinite da odmah bukirate i datum. Kao naprimjer apiterapija. Ovdje toj osobi ujedno rješavate i problem, naprimjer migrenu. Već joj bukirajte datum na proljeće, kako bi prodisala punim plućima.

ALI – BUKET JE BUKET

Volite da poklanjate cvijeće, a osoba kojoj poklanjate i nije baš pretjerani ljubitelj. Onda možda da poklonite voćnu korpu, gdje će i nakon što pojede svo voće i ostale proizvode, ostati korpa koju će moći koristiti na svim budućim izletima. A ako baš želite taj buket silno – onda znajte da u našem kutku pravimo i bukete od orašastih plodova. Prave, pravcate bukete.

PRAKTIČNO I DUGOTRAJNO

Ako ipak želite da poklonite nešto što će i kasnije moći koristiti, dobra opcija je svježe začinsko bilje koje će rasti, ali i osvježiti jela; ili pak med u zemljanom ćupu koji je praktičan i dekorativan dodatak i nakon što pojede domaći med.

PERSONALIZACIJA I PREZENTACIJA

I za kraj – ne zaboravite lijepe riječi i personalizaciju. Bilo koji poklon može da oduva primaoca ukoliko ga prati dirljiva čestitka, puna simbolike i pozivanja na zajedničke momente. Uz sve to odaberite lijepo pakovanje i čekajte da se svakim momentom usne sve više razvlače u osmijeh.

Na kraju krajeva, najvažniji poklon toj osobi ste upravo Vi.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med...

Zašto je poseban med medljikovac?

Zašto je poseban med medljikovac?

Jeste li znali da postoji vrsta meda koja ne potiče od nektara nego od medne rose? Zvuči pomalo bajkovito, ali istina je. U posebnim klimatskim...