Zašto je poseban med medljikovac?

Jeste li znali da postoji vrsta meda koja ne potiče od nektara nego od medne rose? Zvuči pomalo bajkovito, ali istina je. U posebnim klimatskim uslovima, kada su temperatura i vlažnost optimalni za stvaranje ovakve rose, pčele sakupljaju smolu i druge izlučevine drugih insekata stvarajući medljikovac.

POSEBNOST PČELINJEG PROIZVODA

Pravi timski rad! Naravno, ovisno o biljkama i podneblju, medljikovac se razlikuje po sastavu.

Zašto ga izdvajamo u odnosu na sve druge? Jer značajno bolje podiže hemoglobin u krvi, jača srce i krvne sudove.

O njegovoj ljekovitosti govori i to da se preporučuje trudnicama tokom cijele trudnoće, što zbog značajne prisutnosti folne kiseline, ali i drugih svojstava, kao i tek operisanim osobama za brže izlječenje. 13 puta je bogatiji mineralima i aminokiselinama u odnosu na druge vrste meda, a pogodan je i za one koji izbjegavaju šećera jer je udio šećera, glukoze i fruktoze, smanjen. Istina to čini da ima malo više gorčine.

NAROČITO DOBAR ZA DISAJNE PUTEVE I PROBAVU

U sezoni češćih prehlada ga naročito preporučujemo, jer je izuzetan po svom antibiotskom i antiseptičkom dejstvu. Za one koji imaju problema sa bronhitisom i bolestima disajnih puteva, preporuka je da se redovno konzumira.

Osim za one koji imaju problema sa bolestima disajnih puteva, zbog probiotičkih sredstava, preporuka je da ga konzumiraju i oni sa problemom probave. Pa čak, na neki način, može se smatrati i blagim laksativom. Druge vrste meda nemaju ovoliku koncentraciju minerala poput kalija, mangana i magnezija, posebno željeza, ali ni vitamina i polifenola. Šta to znači? Znači da je odličan u toku oporavka i generalno kada imamo povećane potrebe za ovakvim nutrijentima, kako bismo ih brže i efektivnije nadoknadili.

Ono što dodaje na posebnost ovog meda je što je potrebno puno više vremena da se sakupi u većim količinama, jer se medna rosa na sakuplja svakodnevno. Tako da je važna i sama obrada i tretiranje ovog meda, jer je potrebno balansirati između sakupljanja dovoljno velikih količina i vađenja meda iz košnica na vrijeme kako mu se ne bi promijenio kvalitet. Stoga je vrlo važno ovaj med kupovati od provjerenih proizvođača.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med...

Kako odabrati savršen poklon?

Kako odabrati savršen poklon?

Onoliko koliko volimo da poklanjamo, toliko nam izbor poklona može zadati glavobolju. Hajde da vam pomognemo kako odabrati savršen poklon sa...